UFUK GÜNGÖR/İSTANBUL-BHA

Türkiye gastronomi dünyasında tarihi bir adım atıldı. Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu, Türkiye Gastronomi Federasyonu ve Mutfak Profesyonelleri Federasyonu güçlerini birleştirerek Türkiye Gastronomi Konfederasyonu’nu kurmak üzere tüzük çalışmalarını tamamladı.

Konfederasyonun merkezi, dünyanın ilk bilinen Aşçıbaşısının anıt mezarına ev sahipliği yapan gastronomi ve kültür şehri Konya olarak belirlendi.

Gm Konfederasyon3

Türk Mutfağı İçin Yeni Dönem

Bu birleşme, Türk mutfak kültürünün ulusal düzeyde daha güçlü temsil edilmesini ve uluslararası alanda daha görünür, daha etkin hale gelmesini amaçlıyor. Yeni yapı yalnızca mutfak sanatlarının gelişimini değil; gastronominin eğitim, turizm, sürdürülebilirlik ve kültürel diplomasi alanlarındaki etkisini de artırmayı hedefliyor.

Dünya Şefler Birliği ile iş birliği

Kurulacak konfederasyon, dünyanın en saygın gastronomi örgütlerinden biri olan Dünya Şefler Birliği (WorldChefs) üyelik sürecine alındı. Böylece Türk mutfağı, küresel gastronomi ailesi içinde daha güçlü bir temsil gücüne kavuşmak için çok önemli bir adım atmış oldu.

Gm Konfederasyon4

İstanbul’da düzenlenen toplantı

Kuruluş süreci kapsamında federasyonlara üye 26 dernek başkanı İstanbul’da bir araya geldi.
Toplantı; Dünya Şefler Birliği’nin bir önceki dönem başkanı Thomas Gugler, mevcut dönem başkan yardımcısı Uwe Micheel ve Güney Avrupa Kıtalararası Direktörü George Damianou başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya, basın mensubu olarak Gurme Medya Kurucusu Gurme Tv, Gurme Magazin imtiyaz sahibi Ufuk Güngör, Gurme Tv program sunucusu, İnfluencer Gülçin Polat ve Turizm Gastronomi Yazarı Bora Özgen de katılım sağladı. Böylece süreç, hem ulusal hem de uluslararası basın eşliğinde duyuruldu.

Gm Konfederasyon1

Gastronomi Konfederasyonu’nun vizyonu

Yeni kurulan Türkiye Gastronomi Konfederasyonu, önümüzdeki dönemde ulusal ve uluslararası etkinlikler, eğitim programları, genç şeflere yönelik projeler ve sürdürülebilir mutfak uygulamaları ile hem Türkiye’de hem de dünyada güçlü bir rol üstlenmeyi planlıyor.

Üç federasyon başkanı, toplantı sonunda Türkiye’de faaliyet gösteren tüm federasyon ve dernekleri bu çatı altına katılmaya davet etti.

Türkiye Gastronomi Konfederasyonu’na katılan federasyonlar ve dernek başkanları

  • Türkiye Gastronomi Federasyonu – Başkan: Yılmaz Seçim

    • Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği (AKGASDER) – Erol Akyüz

    • Ayvalık Gastronomi ve Aşçılar Derneği (AGAD) – Senem Loras

    • Eskişehir Dünya Gastronomi Aşçılar Pastacılar Derneği (ESDAP) – Şükran Çiftçi

    • Gastrokale Yöresel ve Etnik Mutfaklar Derneği – Bahadır Yasa

    • Gazipaşa Aşçılar ve Pastacılar Derneği (GAZİPAD) – Ahmet Kalaycı

    • Hatay Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (HASGAD) – Gökçe Eker

    • İstanbul Mutfak Kültürleri Araştırma Derneği (MUKADER) – Abdurrahman Matalman

    • İzmir Yiyecek ve İçecek Derneği (İYİD) – Damla Demirtaş

    • Konya Aşçılar Derneği (KOGAT) – Ali Ülkü

      İTÜ Ayazağa kampüsünde otluk alanda yangın
      İTÜ Ayazağa kampüsünde otluk alanda yangın
      İçeriği Görüntüle
    • Konya Gastronomi Derneği (Gastro Konya) – İbrahim Durmuş

    • Konya Gastronomi ve Organizasyoncular Derneği – Rümeysa Göker

    • Manisa Aşçılar Pastacılar Gastronomi Derneği (GASTROMAPAD) – Orçun Yıldız

    • Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (NİGEMUD) – Mevlüt Ölmez

    • Pafloganya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği – Arzu Yüksel

    • Şef Aşçılar Derneği – Avni Sap

  • Mutfak Profesyonelleri Federasyonu – Başkan: Emrah Köksal Sezgin

    • Gastronomi Derneği – Emrah Köksal Sezgin

    • Mezopotamya Aşçılar Derneği – Hüseyin Gül

    • Başkent Gastronomi Derneği – Barış Ondaş

    • Bursa Gastronomi Derneği (BUGAD) – Emre İdrisoğlu

    • Gastronomi Eğitimcileri Derneği – Hüseyin Deniz

  • Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu – Başkan: Ahmet Karaman

    • Avrasya Aşçılar Derneği (AVADER) – Müslüm Tüken

    • Marmara Profesyonel Aşçılar Derneği (MAPAD) – Durmuş Yılmaz

    • Elazığ Gastronomi Turizm ve Kültür Derneği (ELGASDER) – Harun Seyran

    • Gastronomi Tedarikçileri Derneği (GASTEDER) – Fatma Boz

    • Avrasya Çikolatacılar ve Pastacılar Derneği (AÇPAD) – Aycan Özcan

    • Uluslararası Gastronomi Derneği (UGAD) – Ceyda Özdemirli