ANKARA-BHA

Türkiye’nin zengin bitki örtüsü ve elverişli iklimi, baharat ve aromatik bitkiler üretiminde ülkeyi öne çıkarıyor. Türk baharatı, 2023 yılında 5 kıtada 156 ülkeye ulaştı ve 250 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.

Sırrı Süreyya Önder'in cenaze töreninin detaylarını belli oldu Sırrı Süreyya Önder'in cenaze töreninin detaylarını belli oldu

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, Türkiye florasında 600’ün üzerinde aromatik bitki türünün bulunduğunu belirterek, Anadolu ve Trakya'nın bu alanda oldukça zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu vurguladı. Acun, Türkiye’deki üretimin büyük kısmının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaştığını ifade ederek, “Kırmızı biber üretiminde 350 bin tonlara yaklaşan bir seviyedeyiz. Baharatlarda pul biber, tatlı ve acı toz biber en çok tüketilenler arasında” dedi.

ABD ve Almanya en büyük pazarlardan

2023 yılında Türkiye’den ABD’ye 31 milyon, Almanya’ya ise 22 milyon dolarlık baharat ve aromatik bitki ihracatı gerçekleştirildi. Bu iki ülkeyi Çin, İngiltere ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri takip etti. En çok ihraç edilen ürünlerin başında defne yaprağı ve kekik geldi. Türkiye, bu iki üründe dünya pazarında lider konumda bulunuyor. Defne yaprağının dünya ihracatının yüzde 50’sinden fazlası, kekiğin ise yaklaşık yarısı Türkiye’den sağlanıyor.

En çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, kırmızı toz biber, karabiber, kimyon, çörekotu, susam, sumak, kekik ve nane yer alıyor. Acun, “İthal ettiğimiz baharatlar iklim koşulları nedeniyle ülkemizde yetişmeyen ürünler. Ancak iklimin uygun olduğu yerlerde, özellikle İç Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’in iç kesimlerinde üretim potansiyelimiz yüksek” dedi.

Ekonomik katkısı 60 milyar lirayı aştı

Sektörün iç ve dış pazar toplamında geçen yıl 60 milyar lira düzeyinde ekonomik katkı sağladığını belirten Acun, baharat ve aromatik bitkiler sektörünün net dış ticaret fazlası verdiğini vurguladı. “İhracatımız ithalatımızın yaklaşık iki katı. Bu da ülke ekonomisi için ideal bir dış ticaret kompozisyonu oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.

2024 yılının sektör açısından başarılı geçtiğini kaydeden Acun, 2025’te ihracatın daha da artmasının beklendiğini, ancak küresel ticaretteki belirsizliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.