ANKARA-BHA

Ticaret Bakanlığı, yaz mevsiminin ve Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte tatil planı yapan vatandaşları olası dolandırıcılıklara karşı uyardı. Paket tur ve otel konaklamalarıyla ilgili artan tanıtım faaliyetlerine dikkat çeken Bakanlık, geçmiş dönemlerde yaşanan mağduriyetler doğrultusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılından itibaren tüketici şikayetleri doğrultusunda yürütülen incelemeler neticesinde 9 firma hakkında hazırlanan 7 soruşturma raporunun cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği bildirildi. Ayrıca, denetim süreci tamamlanan 21 firmaya yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası kesildiği, 19 firma hakkındaki denetim sürecinin ise halen sürdüğü belirtildi.

Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için dikkatli davranmaları gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta yoluyla ulaştırılan tatil tekliflerinde yer alan tesis görselleri, kurumsal logolar ve işaretlerin doğruluğu mutlaka kontrol edilmelidir. Tatil satın almadan önce tercih edilen seyahat acentesi veya konaklama tesisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB kayıtlarında yer alıp almadığı araştırılmalıdır. Bu kapsamda, tüketiciler www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden firma bilgilerini sorgulayabilirler."

Ayrıca, seyahat acentesinin internet sitesinde açıkça adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verilip verilmediği ve sitenin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesinin önemi vurgulandı. Sosyal medya üzerinden rezervasyon yapmak yerine doğrudan resmi internet siteleri üzerinden işlem yapılmasının daha güvenli olduğu bildirildi. Satın alınan paket tur veya otel konaklaması için sözleşme öncesinde bilgilendirme formu veya broşürün temin edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Paket turlarda fesih hakkı

Hayatın olağan akışı içerisinde ortaya çıkabilecek engeller nedeniyle tüketicilerin önceden planladıkları paket turlara katılamayabilecekleri ifade edilen açıklamada, bu durumlarda fesih hakkı bulunduğu belirtildi.
Tüketiciler, paket turun başlangıç tarihinden en az 30 gün önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla bildirimde bulunmaları şartıyla, ödedikleri tutarın yasal kesintiler hariç tamamını geri alma hakkına sahiptir. Ancak, bu bildirimin 30 günden daha kısa sürede yapılması durumunda, sözleşmede belirtilen oranda kesinti yapılabileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu kapsamında, paket tur düzenleyicilerinin sözleşmenin hiç ya da eksik ifa edilmesi durumunda doğan tüm zararlar için sorumlu olduğu ifade edildi. Tüketicilerin, boşa geçen tatil süresi nedeniyle uygun tazminat talebinde bulunabilecekleri de vurgulandı.

Bayramda nereye gidilir? Gezilecek yerler Bayramda nereye gidilir? Gezilecek yerler

Bunun yanı sıra, birçok seyahat acentesi tarafından sunulan ve rezervasyonların cezai şart olmaksızın iptaline imkan tanıyan ihtiyari sigorta uygulamasının tüketicilerin yararına olduğu belirtildi.

Uyuşmazlıklar için başvuru yolları

Bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde hangi mercilere başvurulması gerektiği de açıklamada yer aldı.
2025 yılı itibarıyla, değeri 149 bin TL’nin altında kalan anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine; bu tutarı aşan durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurulabileceği bildirildi. Ayrıca, tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı.