GİRESUN-BHA

Kendine has aroması ve kalitesiyle bilinen tescilli Giresun tombul fındığında, uygulanan modern dikim ve dallandırma teknikleri sayesinde erken dönemde ürün verimliliğinde artış sağlandı. Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde 2021 yılında başlatılan proje kapsamında, geleneksel ocak dikim sisteminin dışına çıkılarak tekli, ikili ve üçlü dikim modelleri denendi.

FAE Müdürü Yusuf Bilgen, projeyle fındık bitkisinin gelişim parametrelerini erken dönemde analiz etmeyi amaçladıklarını belirterek, "2022’de fidanlar standart hale getirildi, 2023 yılında ise dallandırma uygulamalarına başlandı. İlk bulgular, klasik sistemlere kıyasla alternatif dikim modellerinde ürün veriminin daha yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.

Yan dal sayısı ve çotanak artışı

Proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Meryem Nur Şenel, çalışmanın genç fındık bitkilerinde dallanmayı artırarak erken yaşta meyve verimini teşvik etmeyi hedeflediğini söyledi. Şenel, “4 yaşındaki bitkilerimizde klasik ocak sistemine göre çok daha fazla çotanak oluşumu gözlemledik. Bu da verimin artacağına işaret ediyor” diye konuştu.

Modern sıralı dikim sistemleriyle tesis edilen proje bahçelerinde fenolojik gözlemler yapıldığını vurgulayan Şenel, “Yan dal oluşumunu teşvik ettiğimiz bitkilerde verim kayda değer şekilde arttı. Gelecek hasat döneminde daha fazla ürün bekliyoruz” dedi.

1. Almanya-Giresun yatırım, turizm zirvesi yapılıyor 1. Almanya-Giresun yatırım, turizm zirvesi yapılıyor

Sonuçlar üreticiyle paylaşılacak

Dikim ve dallandırma tekniklerinin uzun vadeli etkilerini incelemeye devam ettiklerini kaydeden Şenel, "Projemiz tamamlandığında hangi tekniklerin daha etkili olduğu net şekilde ortaya konacak ve bu sonuçları üreticilerimizle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.