Ankara

TED’den 6. Uluslararası Eğitim Forumu: Eğitimde dönüşüm için ortak zemin çağrısı

Türk Eğitim Derneği tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Eğitim Forumu’nda “öğrenme mühendisliği” kavramı masaya yatırıldı. Ankara Valisi Vasip Şahin ve TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, konuşmalarında dijitalleşmenin etkileri ve eğitimde dönüşüm ihtiyacına dikkat çekti.

Abone Ol

NİSA NUR BACAK/ANKARA-BHA

Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Eğitim Forumu, bu yıl “Öğrenme Mühendisliği” temasıyla Ankara ATA Sahne'de gerçekleştirildi. TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ev sahipliğinde düzenlenen foruma Ankara Valisi Vasip Şahin, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, akademisyenler, eğitimciler ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Forum, folklor gösterisiyle açılırken, açılış konuşmasını yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, öğrenme mühendisliğinin eğitim teknolojilerinin ötesinde bilimsel veriye dayalı karar alma süreçlerini barındıran disiplinler arası bir yaklaşım olduğuna dikkat çekti. Vali Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Her bireyin öğrenme biçimi, motivasyonu ve kapasitesi farklılık göstermektedir. Bu farklılıkları göz önünde bulunduran kişiselleştirilmiş öğrenme ortamları ve bunların mekanlarını oluşturabilmek ancak mühendislik temeli bir planlama ve sistematik bir uygulamayla mümkündür. Öğrenme mühendisliği bu vizyonun yapı taşlarından biridir. Eğitimde niteliksel bir dönüşüm için politika yapıcıların, akademisyenlerin, uygulayıcıların ve sivil toplumun eşgüdüm içerisinde hareket etmesi büyük bir önem taşıyor.”

“Ya hizmetkarı ya kurucusu olacağız”

Forumda konuşan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise, teknolojik gelişmelerin eğitim sistemlerini dönüştürdüğünü belirterek, bu süreçte toplumun edilgen değil etkin rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

“Artık bir eşikteyiz. Ya kendi ellerimizle geliştirdiğimiz, bize çok benzeyen makinelerin hizmetkarları olacağız ya da bu dönüşümü anlayarak, yön vererek, insan merkezli sistemlerin kurucuları haline geleceğiz. Ve biz inanıyoruz ki bu dönüşümün nesnesi değil, öznesi olmak zorundayız. Bunun için dönüşmek, dönüşümü yönetmek ve geleceği inşa etmek artık bir tercih değil, bir sorumluluktur.” dedi.

Pehlivanoğlu, “öğrenme mühendisliği”nin sadece dijital araçların sisteme entegrasyonundan ibaret olmadığını vurgulayarak, bu kavramın veriye, yapay zekaya ve tasarıma dayalı çok boyutlu bir eğitim anlayışını içerdiğini belirtti.

“Yani eğitim artık yalnızca içerik aktaran bir yapı değil, öğrenmeyi yeniden kurgulayan, her bireyin potansiyeline göre uyarlanan bir sistem olmak zorundadır.” şeklinde konuşan Pehlivanoğlu, Türkiye’nin kendi değerleriyle uyumlu bir yapay zeka sistemi kurması gerektiğinin altını çizdi.

Açılışın ardından Pehlivanoğlu, Ankara Valisi Vasip Şahin adına bir öğrenciye burs vereceklerini belirterek plaket takdimi yerine eğitimin desteklenmesini tercih ettiklerini ifade etti.

Forum, alanında uzman isimlerin sunumlarıyla gün boyunca devam etti.