ANKARA-BHA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar'da düzenlenen "Katar Ekonomi Forumu"nda, küresel büyüme ve jeoekonomi konulu panelde önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, Türkiye'nin ekonomik programının başarılı bir şekilde ilerlediğini belirterek, enflasyonun son 40 ayın en düşük seviyesine indiğini, döviz rezervlerinde toparlanma yaşandığını ve yatırımcı algısında belirgin bir iyileşme görüldüğünü ifade etti.
Şimşek, özellikle Suriye'deki gelişmelerin Türkiye için büyük önem taşıdığını vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracağını açıklamasının ardından konuşan Şimşek, "İstikrarlı, barışçıl ve refah içinde bir Suriye'nin varlığı, sadece bölge için değil, Türkiye için de büyük kazanç olacaktır. Çünkü, Suriye ile 911 kilometrelik sınırımız var ve bu çatışmalar doğrudan bizi etkiliyor. Çatışmaların durması, Türkiye'nin bölgedeki refahı ve güvenliği için kritik öneme sahip" dedi.
Bakan Şimşek, aynı zamanda terör örgütü PKK'nın silah bırakma ve fesih kararını da olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. "Türkiye, 50 yılda yaklaşık 1,8 trilyon dolarını terörle mücadeleye harcadı. Şimdi bu kaynakların daha üretken alanlara yönlendirilmesi, Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak" diyen Şimşek, bu gelişmenin ülkenin ekonomik büyümesi için bir kaldıraç olacağını kaydetti.
"Yatırımcılar geri döndü"
Piyasalarda mart ayında yaşanan hareketliliğin ardından toparlanma belirtilerine dikkat çeken Şimşek, "Ekonomi programı patikasında gidiyor ve etkilerini gösteriyor. Son iki haftada döviz rezervlerinde toparlanma görüldü. Ayrıca, yatırımcılar geri dönmeye başladı. CDS oranları yüzde 90'ın üzerinde bir düşüş gösterdi. Yatırımcı algısında belirgin bir iyileşme var" ifadelerini kullandı. Şimşek, Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar için cazip bir ülke olmaya devam ettiğini belirterek, küresel ticaretin parçalanmasına karşı dirençli olan ülkeler arasında Türkiye'nin yerini sağlamlaştırdığını söyledi.
"Dezenflasyon için hazırız"
Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye'nin enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmeye odaklandığını belirtti. "Her şey dezenflasyon için hazır. Ancak hiçbir tedavi yan etkisiz değildir. Bazı sektörlerde aksaklıklar var, bu yüzden bazı emek yoğun sektörlerde desteğimizi artırdık" diyen Şimşek, Türkiye'nin ekonomik programının sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedefiyle ilerlediğini vurguladı. Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl 1 milyona yakın yeni istihdam sağlandığını da hatırlatarak, ekonomik büyümenin temel itici gücünün imalat sanayi değil, hizmetler sektörü olduğunu ifade etti.
"Kısa vadeli zorluklar, uzun vadeli hedefi engellemeyecek"
Şimşek, son dönemde imalat sektörünün Avro Bölgesi'nde yaşanan resesyon endişeleriyle zorlandığını belirtti. Ancak, Türkiye ekonomisinin genelinde güçlü bir büyüme potansiyeli bulunduğunu söyledi. "İmalat sektörü GSYH'nın yalnızca yüzde 23'ünü oluşturuyor. Geri kalan ekonomi, özellikle hizmetler sektörü oldukça güçlü. Hane halkı borcu ise GSYH'ye oranla yüzde 10'un altında. Kısa vadeli geçici sıkıntılar olsa da, uzun vadede hedefimiz enflasyonu kalıcı şekilde düşürmektir" dedi.
"Türkiye, güçlü geleceğe adım atıyor"
Bakan Şimşek, Türkiye'nin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu ve gelecekteki ekonomik büyümenin temellerinin atıldığını ifade etti. "Küresel piyasalar sakinleştiğinde, yatırımcılar Türkiye gibi bölgedeki istikrardan faydalanabilecek ülkelere yönelecek" diyen Şimşek, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar için hala en büyük adaylardan biri olduğunu belirtti.
Panelde, Şimşek'e Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ve Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim de eşlik etti.