AKK Başkanı Yılmaz'dan 1 Mayıs mesajı: Emek hakkıyla değerlenir! AKK Başkanı Yılmaz'dan 1 Mayıs mesajı: Emek hakkıyla değerlenir!

ANKARA-BHA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından düzenlenen “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi” kapsamında “Medyadaki Olumsuz İçeriklerin Toplum Üzerindeki Etkisi ve Çözüm Önerileri” başlıklı panel, 30 Nisan’da Ankara Bilkent Otel ve Konferans Salonu’nda yapıldı.

RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; medya içeriklerinin bireyler ve toplum üzerindeki etkileri, etik yayıncılık ilkeleri ve bu alandaki çözüm önerileri ele alındı.

Uluslararası katılım dikkat çekti

Panele; AK Parti Manisa Milletvekili, hukukçu, yazar ve aktör Bahadır Yenişehirlioğlu, Arnavutluk Görsel İşitsel Medya Otoritesi (AMA) Genel Sekreteri Ronelda Rrapollari, Azerbaycan Cumhuriyeti Görsel İşitsel Konseyi (ACRA) Genel Sekreteri Fazil Novruzov ve Sırbistan Elektronik Medya Düzenleme Kurumu (REM) Başkan Yardımcısı Sasa Simović konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar, medyanın yalnızca bilgi sunan bir mecra değil; aynı zamanda toplumsal düşünce yapısını ve değer yargılarını şekillendiren güçlü bir araç olduğuna dikkat çekti.

RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler: "Medya, toplumsal değerleri doğrudan etkiliyor"

RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler panelde yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir gurur duyduğumuz “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum” ikinci gününde sizlerle birlikte olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bugün burada medyadaki zararlı içeriklerin toplum üzerindeki etkilerini daha sağlıklı bir ortamda tartışmak, sorun alanlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek için çok kıymetli faaliyetlerimizle bir araya geldik. Medya bildiğiniz üzere düşünce yapısını, sosyal davranışlarını ve toplumsal değerleri doğrudan etkileyen çok güçlü bir araç. Hepimizin ortak bir sorumluluğu var. İki gün boyunca burada çok verimli bir zirve gerçekleştirdik. Gündüz kuşağından, haber programlarına, isteğe bağlı dizi- film- çocuk programlarından, ticari iletişime birçok konuyu masaya yatırdık. Buralarda sorunlar tespit edildi ve tarafımıza iletildi. Tabii bu zirve, RTÜK olarak taşıdığımız sorumluğu bizlere bir kez daha hatırlattı. Aynı zamanda çözüm yollarının da tüm paydaşlarımızla birlikte ortak akıl yürüterek ilerleyebileceğimizi de bir kez daha gösterdi. Ev sahibi kurum olarak bu zirveyi sadece görüş alışveriş zemini olarak değil, aynı zamanda daha bilinçli bir medya inşa etmek için ortak iradenin somut bir göstergesi olarak görüyoruz. Burada ortaya çıkan fikirler, ifade edilen, belirtilen çözüm önerileri aslında bizim gelecekteki yol haritamızın birer yapı taşları. Bu zirveye, güçlü vizyonu ve desteğiyle yanımızda olan tüm paydaşlarımıza, katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

Konuşmasında Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu tarafından Türkiye genelinde 81 ilde 5000 kişi ile yapılan anket sonuçlarına da değinen Güler, geleneksel televizyonun hâlâ güçlü konumunu koruduğunu belirtti. Yayınlarda etik ve ahlaki değerlerden uzak içeriklerin izleyicilerde ciddi endişe yarattığını, psikolojik olumsuzluklara neden olduğunu, izleyicilerin ise daha bilinçli, eğitici ve değer odaklı yayınlar talep ettiğini ifade etti.

Bahadır Yenişehirlioğlu: “Mesele ne izlediğimiz değil, izlediğimiz şeye nasıl dönüştüğümüzdür”

AK Parti Manisa Milletvekili hukukçu, yazar ve aktör Bahadır Yenişehirlioğlu, panelde yaptığı konuşmada medyadaki olumsuz içeriklerin yalnızca bir ekran görüntüsü olmadığını belirterek şunları söyledi: ”Bugün biz bir medya panelinde değiliz, biz bir medeniyetin kalbinde açılan yaraları konuşmak için buradayız. Çünkü medyadaki gidişat sadece bizim ülkemiz değil, tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiştir. Meselemiz sadece bir görsel içerikli ekran görüntüsü bir yayının çok ötesinde, biz burada adeta görülmeyen bir savaşın, sessiz bir istilanın, fark edilmeyen bir sarsıntının izini sürmek amaçlı bir araya geldik. Mesele sadece ne izliyoruz değil, mesele izlediğimiz neye dönüşüyoruz. Bugün medyada olumsuz içerik diye adlandırdığımız unsurlar sadece ekranı değil kalbi, vicdanı ve nihayetinde bütün bir toplumu hedef tahtası haline getiriyor. Çünkü medya sadece göze değil, gönle de hitap ediyor. ”

Ronelda Rrapollari: “Medya, düşünce biçimimizi şekillendiriyor”

Arnavutluk Görsel İşitsel Medya Otoritesi (AMA) Genel Sekreteri Ronelda Rrapollari ise konuşmasında medyanın bireylerin düşünce, hissetme ve karar alma süreçlerini şekillendirmedeki gücüne dikkat çekerek, “Medya, dünyaya bakış açımızı, yaşam tarzımızı, toplumsal yapımızı ve karar alma biçimimizi şekillendiren unsurdur. Bu nedenle medya önemlidir; çünkü nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve davrandığımızı etkileyen en güçlü yapılardan biridir.” dedi.

Fazil Novruzov: “Medya kamusal söylemin merkezinde yer alıyor”

Azerbaycan Cumhuriyeti Görsel İşitsel Konseyi (ACRA) Genel Sekreteri Fazil Novruzov da medya içeriklerinin kamuoyunu yönlendirme gücüne dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Modern dünyada medya içerikleri, kamuoyunda büyük bir etki yaratmakta; kültürel rollerin ve normların şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Medya, bilginin yayılması ve kamusal söylemin oluşmasında kritik bir işleve sahiptir. Bu yönüyle, tüm toplumun refahı açısından büyük önem taşır.”

Saša Simović: “Çevrim içi medya düzenlemesi artık kaçınılmaz”

Sırbistan Elektronik Medya Düzenleme Kurumu (REM) Başkan Yardımcısı Saša Simović, zararlı içeriklerin artık büyük oranda çevrim içi mecralarda karşımıza çıktığını vurgulayarak,: “Hepimiz, düzenleyici otoriteler olarak radyo ve televizyonu düzenlemekten sorumluyuz. Ancak özellikle zararlı ve olumsuz içerikler açısından çevrim içi medya öne geçti.”

Dijital Afiş Yarışması ödülleri verildi

Panelin sonunda, RTÜK tarafından medya alanında daha üretken ve eleştirel bir zeminin teşviki amacıyla düzenlenen “Dijital Afiş Yarışması”nın kazananları ödüllerine kavuştu. Program, tüm konuşmacı ve katılımcıların yer aldığı hatıra fotoğrafı ile sona erdi.