ANTALYA - BHA

Antalya’nın Alanya ilçesinde zeytin hasadıyla birlikte zeytinyağı üretim tesislerinde de sezon hareketliliği başladı. Ancak bu yıl hem kuraklık hem de zeytinde görülen “yok yılı” etkisi nedeniyle rekolte beklentisi geçen yıla göre yüzde 40’a yakın oranda düştü.

İlçede ortalama 7 bin 500 dekar alanda 2 bin 300’e yakın üretici zeytin üretimi yapıyor. Eylül ayı sonlarında başlayan hasat sezonu aralık sonuna kadar sürerken, kırsal mahallelerdeki zeytinyağı fabrikaları da üretime geçti. Oba Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir zeytinyağı fabrikasında sezonun ilk zeytinleri işlenmeye başlandı.

Üreticiler, sabah erken saatlerde topladıkları zeytinleri kamyonetlerle fabrikaya getirerek tartım ve sıkım işlemleri için sıraya girdi. Alanya’da genellikle “Tavşan yüreği” çeşidi sofralık, “Gemlik” çeşidi ise yağlık olarak değerlendiriliyor.

Antalya’da faciadan dönüldü: 19 üniversiteli denizde mahsur kaldı
Antalya’da faciadan dönüldü: 19 üniversiteli denizde mahsur kaldı
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, kuraklık nedeniyle zeytinlerin hem tane büyüklüğünde hem de yağ oranında düşüş yaşandığını, buna rağmen kalite açısından ürünün iyi seviyede olduğunu belirtiyor.