İstanbul

İBB'de 3. dalga operasyonu: 16 şüpheli için tutuklama talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturmasının üçüncü dalgasında, Medya AŞ ve Kültür AŞ'de usulsüz ihalelere karıştıkları ve rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 16 kişi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Abone Ol

İSTANBUL-BHA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Medya AŞ ve Kültür AŞ üzerinden usulsüz ihaleler düzenlendiği ve bu ihaleler aracılığıyla rüşvet alındığı iddialarıyla gözaltına alınan 20 kişiden 16’sı, savcılık tarafından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ve kamuoyunda “İBB’ye 3. dalga operasyonu” olarak bilinen soruşturmada, “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç örgütüne üye olmak” ve “kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi” gibi suçlamalar yöneltiliyor.

Şüpheliler arasında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, asistanı Arzu Can, İBB Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, müdür yardımcısı Mustafa Karaoğlu, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin ve ayniyatçı Musa Özışık da bulunuyor.

Soruşturma kapsamında 13 savcı tarafından sorgulanan şüphelilerden 4'ü hakkında ise adli kontrol uygulanması talep edildi. Şüphelilerin hakimlikteki işlemlerine gün içinde başlanması bekleniyor.

Soruşturma dosyasına Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından sunulan belgelere göre, Taner Çetin’in yönetiminde gerçekleşen bazı ihalelerin “adrese teslim” şekilde düzenlendiği, ihaleyi alan şirketlerden ise rüşvet alındığı belirtildi. Söz konusu ödemelerin Medya AŞ ve Kültür AŞ’den iş alan firmalar tarafından doğrudan yapıldığı, bazı durumlarda şirket çalışanlarına da para transferi gerçekleştirildiği tespit edildi.

Taner Çetin’in, Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve halen tutuklu bulunan Murat Ongun’a bağlı olarak çalıştığı iddia edilirken, usulsüzlüklerin Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine kadar uzandığı belirtiliyor.

Soruşturma süreci

Soruşturma kapsamında daha önce 22 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, aralarında kamu görevlileri ve şirket temsilcilerinin bulunduğu 20 kişi yakalanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştü. Bugün adliyeye sevk edilen zanlıların büyük çoğunluğunun tutuklanması yönünde karar verilmesi bekleniyor.

Savcılık kaynakları, soruşturmanın kapsamının genişletilebileceğini ve yeni gözaltı kararlarının gelebileceğini belirtti.