Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi Kars’ta açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi Kars’ta açıldıTarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişci, Kars yöresinde üretilen peynirlerin sergileneceği ve yapım süreçlerini anlatıldığı Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesinin açılışını yaptı.

Kars Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı ve Kars Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle düzenlenen Kars Peynir Festivaline de katılan Bakan Kirişci, 1734 tarihinde inşa edilen Süvari Tabyanın restore edilerek ‘Peynir Müzesi’ne dönüştürüldüğü alanda konuştu.

Bakan Kirişci açılışın ardından ‘Dünyanın 18’inci Peynir Rotası’ olarak belirlenen Kars Peynir Müzesinde ahır, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı, peynirin imalatının serüveni, gravyer yapım salonu ve video odası bulunduğu müzeyi gezdi. Bakan Kirişci müzeyi gezmesinin ardından Kars Kaşarının yapım aşamasını ve kalıplara dökülme işlemini izledi. Ardından sıcak kaşar peynirini yoğurarak kalıba döktü. Kars’a özgü gravyer peynirini de dilimleyen Kirişçi törene katılan protokol mensupları, basın mensupları ve vatandaşlara peynir çeşitlerini ikram etti.

Bakan Kişirci’ye yardımcıları Nihat Pakdil ve İbrahim Yumaklı, Vali / Belediye Başkanı Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri 65. hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yunus Kılıç ile AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç ve Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik eşlik etti.

9 ilin katılımıyla gerçekleşecek olan Peynir Festivali açılışına da katılan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci açılış töreninde yaptığı konuşmada; 1 milyon TL olan tarımsal desteklerin 2022 yılında 261 milyon TL düzeyine çıkartıldığını söyledi.

2002 yılında 286.2 milyon TL olan tarımsal üretiminin 22 kat yükselerek 6,8 milyara ulaşmış olduğunu da ifade eden Bakan Kirişci, “255 bin üreticiye yönelik, 1 milyon 312 bin ton çiğ süt için 1 milyar 127 milyon lira destekleme tutarını bugün itibarıyla ödemeye başladık. Şehrimizin can damarı olan hayvancılıkta da ileri adımlar atmaya devam ediyoruz. Son 20 yılda büyükbaş hayvan sayısında yüzde 150, küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 55’lik bir artış gerçekleştirdik. Kars’ta yılda 600 bin ton civarında süt üretimi yapılırken bunun 250 bin tonu peynir üretiminde kullanılmaktadır. Bu nedenle süt üretimiyle birlikte sütün değerlendirildiği ve sanayinin entegrasyonun önemli olduğunu da vurgulamak istiyorum. Türkiye genelinde çiğ süt desteklemesi kapsamında 255 bin üreticimize yönelik 1 milyon 312 bin ton çiğ süt için 1 milyar 127 milyon TL destekleme ödemesini bugün itibariyle ödemeye başlıyoruz. Bu ödeme ile birlikte 2022 yılında süt üreticilerimize ödediğimiz toplam destek tutarı 2 milyar 880 milyon TL’ye ulaştı. Bakanlığımızca Türkiye genelinde süt üreticilerine 15 Mayıs-30 Eylül arası litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 kat arttırarak 50 kuruş olarak ödeyeceğiz. Yine 15 Mayıs – 30 Haziran dönemi prim desteğine litre başına 30 kuruş olarak Ekim ayı içerisinde üreticilerimize ödenecektir. Bitkisel üretimden sonra hayvansal üretimde de üreticilerimizin yanı başında olduğumuzu göstereceğiz, bir kez daha eli öpülesi üreticilerimize “sen üret yeter, biz yanınızdayız” diyoruz. 30’dan fazla çeşidiyle dünyanın 18. peynir rotası olarak tescillenen şehrimizin, durak noktalarından birinin de Kars Peynir Müzesi olacak. Türkiye’nin ilk ve tek tematik peynir müzesi olan Kars Peynir Müzesi ile bölgenin yöresel süt ürünlerinin tanıtılması, üretim değerinin artırılması ve süt ürünlerinin markalaşma süreçlerine katkı sağlayacaktır. Bu müzenin Kars’ın ekonomisine her anlamda büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyor, ülkemizdeki diğer kentlere de örnek olmasını umut ediyoruz. Kişi başına düşen süt üretimi 274 litredir. 2021 yılı süt üretimi ise 23,2 milyon tondur. Süt üretimimiz son 10 yılda yüzde 54 artış göstermiştir. Sütümüzün yüzde 92,3’ünü büyükbaş, yüzde 7,7’sini küçükbaş hayvanlardan elde etmekteyiz. Kars’ımız, sulanabilir tarım arazileri, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Gerek hayvan varlığı, gerekse peynir üretimiyle Türkiye’nin önde gelen illerindendir. Biz de ‘Sen Üret Yeter’ diyerek Kars’ımıza, üreticimize her türlü desteği veriyoruz.” Dedi. (ERCÜMENT DAŞDELEN)

Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi Kars’ta açıldı