ANKARA-BHA
California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) araştırmacıları, sağlık teknolojisinde çığır açacak yeni bir buluşa imza attı. Geliştirdikleri “iCares” adlı akıllı bandaj, kronik yaraları yalnızca korumakla kalmıyor; yaranın ürettiği sıvıyı analiz ederek, enfeksiyon riskini 1 ila 3 gün öncesinden tespit edebiliyor.
Caltech’te görevli kimya mühendisi Prof. Wei Gao liderliğindeki ekip, 2023 yılında hayvanlar üzerinde başarılı sonuçlar elde ettikten sonra, yeni nesil bandajı bu kez diyabet ve damar hastalıklarına bağlı iyileşme sorunları yaşayan 20 insan hastada test etti.
Gerçek zamanlı takip ve erken müdahale imkânı
Bandaj, içeriğinde bulunan üç mikroakışkan modül sayesinde yaranın sıvısını sürekli olarak örnekliyor, analiz ediyor ve fazla nemi uzaklaştırıyor. Nano düzeyde geliştirilmiş sensörler, yalnızca yeni oluşan sıvı örneklerini inceleyerek yüksek doğrulukla enfeksiyon izlerini saptayabiliyor.
Prof. Gao, “Yalnızca taze sıvı örneklerini analiz ettiğimiz için, yanlış pozitif sonuçların önüne geçebiliyoruz. Enfeksiyon gelişmeden 1 ila 3 gün önce uyarı verebilen bir sistemden söz ediyoruz,” dedi.
Yapay zekâ destekli teşhis ve tahmin
Araştırma ekibi, bandaja entegre edilen bir makine öğrenmesi algoritması sayesinde, yaranın türünü sınıflandırıp tahmini iyileşme süresini de öngörebiliyor. Bu algoritmanın doğruluk oranının, alanında deneyimli doktorlarla kıyaslanabilir seviyede olduğu belirtiliyor.
Düşük maliyetli üretim ve yeniden kullanılabilir sistem
3D yazıcıyla üretilen esnek polimer yapıya sahip bandaj, hem uygun maliyetli hem de pratik kullanım sunuyor. Kullan-at formatındaki sensör bölümü, hijyenik kullanım sağlarken; verileri analiz eden elektronik kart bölümü ise yeniden kullanılabiliyor. Toplanan veriler, anlık olarak akıllı telefonlara gönderilebiliyor.
Araştırmanın sonuçları, sağlık teknolojileri ve biyomedikal mühendislik alanlarında büyük yankı uyandırırken, iCares bandajının yakın gelecekte klinik uygulamalarda yer alması bekleniyor.