YAŞAR TONBAK/ANKARA-BHA

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen “Yerel Kalkınma Hamlesi” teşvik programı kapsamında yatırım ve üretim fırsatlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ticaret Odası salonunda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap, Ticaret Odası Başkanı İrfan Çelik, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Adem Büyükhan, AK Parti İlçe Başkanı Halil Etili, Beypazarı Bostancılar Odası Başkanı Ahmet Gencer, kooperatif başkanları ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda Ankara Kalkınma Ajansı yetkilileri, Beypazarı’nın havuç üretimindeki lider konumuna ve stratejik öneme sahip beta karoten üretim potansiyeline dikkat çekti. Türkiye’deki havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ının Beypazarı’nda gerçekleştirildiği, ilçede 24 bin dekarlık alanda 144 bin ton havuç üretildiği ve 2023 yılı pazar büyüklüğünün 1,03 milyar dolar olduğu bildirildi.

ABB'den çocuklara özel ücretsiz oyun odaları
ABB'den çocuklara özel ücretsiz oyun odaları
İçeriği Görüntüle

Yatırımlar kapsamında, ilk kez Ankara’da ekstraksiyon yöntemiyle havuçtan beta karoten üretimi yapılması planlanıyor. Bu sayede ürün, doğrudan yüksek katma değerli bir ürüne dönüşecek ve ihracat potansiyelinin 10 milyon dolar civarında olması hedefleniyor. Üretimin başta ABD, Japonya, Polonya, Fransa, Meksika, Norveç, İngiltere ve Güney Kore olmak üzere uluslararası pazarlara sunulması öngörülüyor.

Ticaret Odası Başkanı İrfan Çelik, “Beypazarı’nda ham madde hazır, yılda yaklaşık 140 bin ton havuç üretimi yapılıyor. Beta karoten üretimi ile havuç katma değeri yüksek ürünler arasında yerini alacak” ifadelerini kullandı.

Toplantıda ayrıca, tesis kurulumu, kredi imkanları, üretim süreçleri ve pazar paylarına ilişkin detaylı bilgilendirme de gerçekleştirildi.