ANKARA-BHA
Şili’nin ışık kirliliğinden uzak Atacama Çölü’nde gece gökyüzünü yeşile boyayan doğa olayı, Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı La Silla Gözlemevi tarafından görüntülendi. İlk bakışta aurorayı andıran bu etkileyici parıltı, bilim insanlarına göre “airglow” olarak bilinen atmosfer kaynaklı doğal bir ışımadan ibaret.
La Silla Gözlemevi’nden elde edilen yüksek hassasiyetli görüntüler, yeşil parıltının gökyüzünde ince bir örtü gibi yayıldığını ortaya koydu. Görselde ESO’nun 3.6 metrelik teleskobu, Leonhard Euler 1.2 metre teleskobu ve New Technology Telescope da yer aldı.
Aurora değil, airglow: Peki fark ne?
Uzmanlara göre airglow, atmosferdeki atom ve moleküllerin Güneş’ten gelen ultraviyole ışınlarla uyarılması sonucu ortaya çıkan zayıf bir ışımadır. Sürekli oluşmasına rağmen insan gözüyle görülmeyecek kadar sönüktür ve yalnızca çok karanlık ortamlarda, özel kameralarla görüntülenebilir.
Aurora ise Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesiyle oluşur. Çok daha parlak, hareketli ve geçici olan auroralar, çıplak gözle gözlemlenebilir. Airglow’un yeşil tonu, atmosferdeki oksijen atomlarının enerjiyi serbest bırakmasından kaynaklanırken, nadiren kırmızı ve sarı tonlar da gözlenebilir.
Ziyaretçilere açık ama sınırlı
La Silla Gözlemevi, ziyaretçilere yalnızca gündüz saatlerinde açık tutuluyor. Geceleri yapılan gözlemler nedeniyle, gece ziyaretlere izin verilmiyor. Bu nedenle airglow’u çıplak gözle görmek mümkün olmasa da, teleskoplar ve gözlemevi atmosferi yakından deneyimlenebiliyor.