ANKARA-BHA

Ankara Sanayi Odası, İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği ve İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCIIST) iş birliğinde düzenlenen “İtalya’da Yatırım ve İş Birliği Fırsatları” temalı ‘İtalya Ülke Günü” etkinliği ASO Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

İki ülke arasındaki ticareti artıracak konuların ele alındığı toplantı öncesinde, Ankara Sanayi Odası ile İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği arasındaki iş birliği anlaşması, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi şahitliğinde, ASO Başkanı Seyit Ardıç ve CCIIST Başkanı Stefano Kaslowski arasında imzalandı.

“Birçok kuruluş ve yabancı misyon ile ortaklıklar yürütüyoruz”

ASO Başkanı Seyit Ardıç konuşmasında, Oda olarak üyelerinin uluslararası piyasalara rekabetçi bir şekilde açılmaları ve farklı iş birlikleri geliştirmeleri amacıyla çeşitli faaliyet ve projeler yürüttüklerini belirtti. Birçok kuruluş ve yabancı misyon ile ortaklıklar kurduklarını ifade eden Başkan Ardıç, “İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği ile imzalanan İş Birliği Protokolü de bu faaliyetlerimizden biri. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği mutabakatı sayesinde İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ticaret hacminin artması ve stratejik ortaklığımızın derinleşmesini umut ediyorum” dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefleniyor

Anlaşma ile iki oda üyeleri arasında mevcut iş bağlantılarının geliştirilmesi, karşılıklı dayanışmanın teşvik edilmesi ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

İş birliği anlaşmasından sonra İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, ASO Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, CCIIST Başkanı Stefano Kaslowski, Ankara Dökümcüler İhtisas OSB Başkanı Berat Darçın, ASO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer ve çok sayıda ASO Üyesi sanayicinin katılımıyla düzenlenen “İtalya’da Yatırım ve İş Birliği Fırsatları” temalı ‘İtalya Ülke Günü” etkinliğine geçildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, Türkiye ve İtalya'nın köklü tarihsel bağları ve güçlü ekonomik ilişkileri sayesinde Avrupa ile Ortadoğu arasında stratejik bir köprü işlevi gördüğünü belirtti. Özbozkurt, “Bu ilişkiler, ekonomik ve ticari ortaklıklarla daha da perçinlenmiş, iş dünyalarımızda yeni fırsatların önünü açmıştır. Özellikle son yıllarda ikili ekonomik ilişkilerimiz gözle görülür bir ivme kazanmış, karşılıklı fayda esasına dayalı çok sayıda proje hayata geçirilmiştir” diye konuştu.

“Ticaret hacmimiz istikrarlı bir şekilde artıyor”

İtalya'nın sadece Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olmadığını, aynı zamanda Avrupa Birliği üyelik sürecine verdiği desteklerle de stratejik bir müttefik konumunda bulunduğunu vurgulayan Özbozkurt, "Bu güçlü bağlar, mevcut iş birliklerimizi derinleştirmenin yanı sıra, sürdürülebilir ortaklıklar geliştirilmesine de zemin hazırlamıştır. Yakın ilişkinin en somut göstergelerinden biri, ticaret hacmimizin kaydettiği istikrarlı artıştır" dedi.

Ankara ve İtalyan firmaları arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 1,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını dile getiren Özbozkurt sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Karşılıklı yatırımlar ve ortak projelerle bu rakamın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyoruz. Özellikle savunma sanayi gibi stratejik alanlarda Türk ve İtalyan firmalarının bağlarını güçlendirmesi, potansiyelimizi tam anlamıyla hayata geçirecektir. Bu noktada, fizibilite raporunu tamamladığımız ve sanayimizin dönüşüm dinamiklerini karşılayabilecek güçlü altyapılarla donatacağımız ASO Teknoloji Üssüne İtalyan firmalarının yatırımlarını ve ortaklıklarını bekliyoruz. 440 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 1,2 milyon metrekarelik kapsamlı bir üretim ve teknoloji geliştirme altyapısı içinde; kuluçka merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, laboratuvarlar, üniversite bağlantılı araştırma enstitüleri, yeşil kampüsler, eğitim kurumları, otel, çarşı, konutlar ve sosyal donatıların olduğu bir teknoloji mahallesi oluşturmayı hedefliyoruz. Ankara ve ülkemiz sanayisine önemli bir ivme kazandıracak projemize, İtalyan firmalarının da değer katacağına inanıyoruz.”

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi de Türkiye ile İtalya arasında oldukça güçlü siyasi bağın olduğunu ifade ederek, ticaret hacminin son yıllarda önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti. İki ülke arasındaki ortaklığın potansiyelin üstüne çıkabileceğinin altını çizen Marrapodi, vize meselesinin yapılacak işlere engel teşkil etmesine izin verilmemesini, bu konuda teknik çalışma grubu oluşturulabileceğini sözlerine ekledi.

CCIIST Başkanı Stefano Kaslowski de İtalya'nın dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik vizyonunun Türk yatırımcılar için yeni fırsatlar yarattığını söyledi.

Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Tunceli Valiliği’ne Atandı Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Tunceli Valiliği’ne Atandı

İki ülke arasındaki iş birliğinin daha da ileriye taşınması için Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin kritik önemde olduğunu anlatan Kaslowski, "Güncellenmiş bir Gümrük Birliği, sadece ticareti değil, yatırımları, lojistik entegrasyonu ve sürdürülebilir büyümeyi de kuvvetlendirecektir" dedi.

Açılış konuşmalarından sonra program, “İtalya-Türkiye Ticaret, Hukuk ve Bankacılık” ve “Türkiye ve İtalya’da İş Deneyimleri” oturumlarıyla devam etti. Oturumların moderatörlüğünü İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Arzu Ongur ile CCIIST Genel Sekreteri Şebnem Batgı üstlendi. Oturumlarda, ASO Meclis Üyesi ve Üntes Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal, Bell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Livio Manzini, DESA Deri Sanayi CEO’su Burak Çelet, Contital Türkiye CEO’su Andrea Leo, Banca Intesa Sanpola Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Luxemburg İş Geliştirme Başkanı Ufuk Cemal Bali ile İtalya Cumhuriyeti Doğrudan Yabancı Yatırımlar İstanbul Masası Yöneticisi Alper Mat konuşmacı olarak yer aldı. Toplantı soru-cevap ile sona erdi.