ANKARA-BHA

Emtia piyasaları, ABD ile Çin'in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle haftayı karışık bir görünümle tamamladı. En dikkat çeken gelişme ise altının, son altı ayın en kötü haftalık performansını kaydetmesi oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, kalıcı arz şoklarına karşı uyarılarını yineleyerek, para politikasında gözden geçirme sürecine işaret etti. Öte yandan, ABD'de açıklanan nisan ayı TÜFE verisi aylık yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kaldı. Bu tablo, faiz indirimi beklentilerini eylül ayına ötelerken yıl genelinde sadece iki indirim öngörülüyor.

Dolar endeksi yüzde 0,8 yükselerek 101,1 seviyesine çıkarken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puanlık artışla yüzde 4,44 oldu. Güçlenen dolar ve düşen güvenli liman talebi, altın fiyatlarını olumsuz etkiledi. Altının ons fiyatı 3.200 dolara gerileyerek 11 Kasım 2024’ten bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşadı. Altında yüzde 2,7’lik kaybın yanı sıra, platinde yüzde 0,8, paladyumda yüzde 1,6 ve gümüşte yüzde 1,4 düşüş görüldü.

Baz metaller tarafında ise ticaret savaşlarının gölgesinde karışık seyir hâkimdi. Kurşun yüzde 1, çinko yüzde 1,3 ve alüminyum yüzde 2,4 yükselirken; bakır yüzde 1,3, nikel yüzde 1,6 değer kaybetti. Sumitomo Metal’in Batı Avustralya’daki Winu projesine ortak olması sektörde dikkat çekti.

Vergi denetimlerinde yeni dönem: Tüm süreçler elektronik ortama taşınıyor Vergi denetimlerinde yeni dönem: Tüm süreçler elektronik ortama taşınıyor

Petrol piyasasında ise iyimserlik hâkimdi. ABD-Çin gerginliğinin geçici olarak yatışması ve küresel büyüme beklentileri, brent petrolün varil fiyatını yüzde 1,8 yükseltti. ABD-İran nükleer anlaşmasına dair gelişmeler de piyasalarda etkili olurken, LNG talebindeki düşüş dikkat çekti. Buna karşın doğal gaz fiyatları yüzde 12,4 geriledi.

Tarım emtialarında da karışık bir seyir izlendi. ABD’den gelen buğday ihracat verileri ve Mısır-Rusya işbirliği dikkat çekerken, buğday fiyatları yüzde 0,6 arttı. Mısır yüzde 1,5, soya fasulyesi yüzde 0,1 geriledi; pirinçte ise yüzde 0,8 artış görüldü.

Kakaoda rekor yükseliş yaşandı. Batı Afrika’daki verim kaybı ve lojistik sorunlar nedeniyle kakao fiyatı yüzde 18,9 artış gösterdi. Diğer tarım emtialarında ise kahve yüzde 5,7, pamuk yüzde 2,2, şeker yüzde 1,2 oranında düşüş yaşadı.