Hastanelerde yeni dönem: Planlı sezaryen yasaklandı Hastanelerde yeni dönem: Planlı sezaryen yasaklandı

ANKARA-BHA

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" programı kapsamında hayata geçirilen yeni bir düzenlemeyi bugün itibarıyla yürürlüğe aldı. Buna göre, aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikamet adresi farklı olan vatandaşların kayıtları, otomatik olarak ikamet ettikleri ile taşınacak.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, uygulamanın amacının koruyucu sağlık hizmetlerinin daha etkin ve erişilebilir hale getirilmesi olduğunu belirtti. Demirkol, vatandaşların aile hekimine kolay ulaşabilmesi ve ücretsiz koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için bu adımı attıklarını söyledi.

Demirkol, sistemin nasıl işleyeceğini şöyle açıkladı: “Örneğin Ankara'da aile hekimine kayıtlı olan ancak ikamet adresi İstanbul'da bulunan bir vatandaş, eğer bir yıl boyunca Ankara’da herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmamışsa, bu kişinin aile hekimliği kaydı İstanbul’a alınacak. İl Sağlık Müdürlüğü, bu kişiyi ikamet adresine en yakın aile hekimine yönlendirecek.”

Vatandaşlara bu değişiklikle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından SMS gönderileceğini belirten Demirkol, bilgilendirme mesajında kayıt değişikliğinin yanı sıra geri dönüş işlemlerine dair yönlendirmelerin de bulunacağını ifade etti.

Demirkol, sistemin yalnızca farklı iller arasındaki kayıt farklılıklarını kapsadığını, aynı il içindeki farklı ilçeler için herhangi bir değişiklik öngörülmediğini söyledi. Ayrıca, bir yıl boyunca kayıtlı olduğu ilde sağlık hizmeti almamış kişilerin bu değişiklikten etkileneceğini vurguladı.

Vatandaşlara, sistem tarafından yapılan kayıt değişikliğinin ardından bir ay içinde eski aile hekimlerine dönüş hakkı da tanınacak. Bu işlem, e-Nabız platformu üzerinden e-Devlet şifresiyle giriş yapılarak gerçekleştirilebilecek.

Yeni uygulamanın koruyucu sağlık hizmetlerinin kapsamını genişletmek ve tarama oranlarını artırmak adına önemli bir adım olduğunu dile getiren Demirkol, “Aile hekimliklerimize başvuru oranlarını artırmayı, koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Hiçbir vatandaşımız bu hizmetlerden mahrum kalmasın istiyoruz” dedi.

Uygulama kapsamında, Ekim 2024’te yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin de katkısıyla, obezite tarama oranlarının yüzde 20'den yüzde 70'e yükseldiği bilgisini paylaşan Demirkol, bu gelişmenin hizmetlerin etkinliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Yeni sistemin, aile hekimlerinin de talebi doğrultusunda vatandaşların yaşadıkları yerlerde sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırması hedefleniyor.